Profesor Pandeli Papa me përmasa akademike

- Advertisement -

Nga Vldimir Kodhelaj

Një nga ikonat e drejtimit shkencor dhe pedagogjik në Sarandë, dhe jo vetëm, ka qenë Pandeli Papa.
Ai njihet nga të gjithë si intelektuali i kompletuar dhe i afirmuar me veprimtari të gjera dhe cilësore pedagogjike. Si drejtor i Kabinetit Pedagogjik të rrethit për afro 15 vjet rradhazi i’u krijua mundësia që këto veprimtari t’ i realizojë me seminare, me 8 konferenca shkencore, 11 botime buletine pedagogjike, 3 fletëpalosje etj.Puna e tij si inspektor në seksionin e arsimit në vitet 1972 – 1974 dhe në drejtorinë arsimore në vitet 1992-1994 e ndihmoi Pandeliun për gjetur dhe përhapur përvojën e përparuar midis mësuesve të rrethit.

Pandeli Papai shpesh herë është aktivizuar nga Ministria e Arsimit nëpër kontrolle të organizuara në mjaft rrethe të tjera të vendit.

 Si kryetar i Shoqatës Shkencore të historianëve veç sesioneve shkencore për ngjarje të rëdësishme në rreth, në bashkëpunim me Akademinë e Shkencave (I S H) Tiranë ,në Sarandë realizoi dy sesione të dy konferencave kombëtare historike( 1978,1982 ) etj.Pandeli Papa ka qënë bashkëautor kryesor i hartimit të 50 zërave historike dhe gjeografike për rrethin e Sarandës dhe Delvinës në Fjalorin Enciklopedik Shqiptar, botim i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë Përvojën e tij si mësues dhe drejtor në 6 shkolla 8-vjeçare dhe në 3 shkolla të mesme në Sarandë e Delvinë për 17 vjet e transmetonte pa rezerva tek mësuesit e tjerë me forma të ndryshme.  Për një periudhë të shkurtër Pandeli Papa ishte edhe pedagog i Institutit të Lartë Pedagogjik të Shkodrës, ndërsa në atë të Gjirokastrës lektor i Gjeografisë fizike Krahinore ( në filialin e korrenspondencës në Sarandë). Në vitet 1983-1990 Pandeli Papa ishte anëtar i Këshillit shkencor të Institutit të Studimeve Pedagogjike Tiranë. Nga 1981-1991 në organin e tij shkencor Revista pedagogjike ka botuar 9 studime me vlera.

.Njihet si tekstolog. Tekst i tij Historia e kohë së Re me bashkëautorësi është përdorur në shkollat e vëndit mbi 20 vjet. Konkluzioni që del është se është i padiskutueshëm kontributi i tij jo vetëm në rrethet Sarandë e Delvinë por edhe në të gjithë vëndin. Sarandalife.al i uron profesor Pandeli Papa jetë sa më të gjatë e të lumtur dhe me një prodhimtari të begatë shkencore.

Nga Vladimir Kodhelaj

Shperndaje artikullin

Postimet e fundit

Më shumë si ky artikull
Të ngjashme

Reagojnë administratorët pas një proteste…(Video)

Nga Shpresa Dine Pas protestës së shitësve të mishit paraditen...

Shitësit e mishit në protestë për mosfunksionimin e thertores (Video)

Nga Shpresa Dine SARANDE/ Shitës të mishit në Sarandë janë...

Pak fjalë për të madhin Thoma Gjonin.(Video)

Nga Shpresa Dine Thomai ka qënë dhe mbetet një nga...

Me mjeshtrin e drurit, atje në Lefterohorin e largët, usta Bili, sot 92 vjeç(Video)

Nga Shpresa Dine Që 16 -vjeç ka njohur vështirësitë e...