Shkolla shqipe e Delvinës

- Advertisement -

Nga Vldimir Kodhelaj

Në vitet 1902 – 1908 patriotët delvinjotë u kërkonin shesh herë autoriteteve osmane për të hapur një shkollë shqipe në Delvinë. Madje ata, ilegalisht, më 1906-1908 e hapën atë. Në këto vite funksiononte një shkollë e fshehtë, ku mësonin shkrim dhe këndim në gjuhën amtare 20 vetë. Po kështu fshehurazi shpërndanin tekstet shkollore në gjuhën shqipe, që botoheshin jashtë atdheut nga shoqëritë patriotike. Shkolla shqipe legale u hap më 20 mars 1909. Ishte e para shkollë shqipe në rrethin e Sarandës e çelur në kushtet e sundimit osman. U mbyll nga turqit e rrinj më 1 gusht të atij viti, për t`u çelur përsëri më 1912, ku u lejua të jepej vetëm gjuha shqipe si lëndë e veçantë. Mësuesit e parë të saj ishin Namik Delvina dhe Xhafo Poshi, të cilët, të mbështetur nga populli arsimdashës dhe mërgimtarët patriotë, përballuan dhe bazën materiale të nevojshme.

Nga Vladimir Kodhelaj

09 Janar  2022

Shperndaje artikullin

Postimet e fundit

Më shumë si ky artikull
Të ngjashme

Reagojnë administratorët pas një proteste…(Video)

Nga Shpresa Dine Pas protestës së shitësve të mishit paraditen...

Shitësit e mishit në protestë për mosfunksionimin e thertores (Video)

Nga Shpresa Dine SARANDE/ Shitës të mishit në Sarandë janë...

Pak fjalë për të madhin Thoma Gjonin.(Video)

Nga Shpresa Dine Thomai ka qënë dhe mbetet një nga...

Me mjeshtrin e drurit, atje në Lefterohorin e largët, usta Bili, sot 92 vjeç(Video)

Nga Shpresa Dine Që 16 -vjeç ka njohur vështirësitë e...