Në uzinën e Ballshit prodhoheshin 12 nënprodukte të naftës…Nga Vladimir Mici

- Advertisement -

 

 •  Në Shqipëri ka pasur 4 Rafineri shtetërore për përpunimin e naftës në Cërrik, Kuçovë, Fier e Ballsh
 • Shitja e naftës të huajve ka bërë që qeveria të mos ketë informacion të saktë se çbëhet me naftën
 • Në Shqipëri nxirret rreth 1 milion ton në vit
 •  Nafta jonë bruto është naftë e kripur ku përqindja e squfurit  shkon deri në 6%
 • Sa e madhe të jetë % e squfurit aq më e lirë është nafta
 • Çdo qeveritar duhet të dijë se nafta nuk është një mall, që ngel stok cilado qoftë cilësia e saj
 •  Rafineritë kanë një veçori sa më i pandërprerë të jetë prodhimi më cilësor është ai
 • Nga viti 1978, deri në vitin 1993 uzina e Ballshit funskiononte dhe prodhonte sipas standarteve  ndërkombëtare
 •  Në vitin 1993 Europa  filloi të ndryshojë standartet  për të ulur emetimin e squfurit dhe uzinës nuk ju bë përmirësim
 •  Euro 6 u miratua në vitin 2014, ku Bashkimit europian iu deshën 20 vjet zhvillime teknologjike në këtë industri
 •  Gjatë kësaj periudhe tranzicioni rafineritë e Kuçovës e para dhe pas saj u mbyllën dhe u demontuan
 • Në ditët e arta të saj uzina e Ballshit prodhonte (12 nënprodukte) Gazoilin  për automjete, Vajgurin e avionëve( TS1), Vajgurin për popullatën, Benzinën për automjetet dhe benzol për autovetura, gaz të lëngshëm, Solar jeshil dhe solar të zi, Koks nafte, Vajra të ndryshëm (  Ne i kemi njohur si SAE-30, SAE -40, vaj aftol 17, vaj hidraulik, vaj tranformatori, etj…
 • -Uzina e Ballshit prodhonte edhe  Squfur me cilësi 99.99% të pastër, që përdorej në industrinë kimike dhe të
  Nga

  Gazeta Telegraf

Shperndaje artikullin

Postimet e fundit

Më shumë si ky artikull
Të ngjashme

Reagojnë administratorët pas një proteste…(Video)

Nga Shpresa Dine Pas protestës së shitësve të mishit paraditen...

Shitësit e mishit në protestë për mosfunksionimin e thertores (Video)

Nga Shpresa Dine SARANDE/ Shitës të mishit në Sarandë janë...

Pak fjalë për të madhin Thoma Gjonin.(Video)

Nga Shpresa Dine Thomai ka qënë dhe mbetet një nga...

Me mjeshtrin e drurit, atje në Lefterohorin e largët, usta Bili, sot 92 vjeç(Video)

Nga Shpresa Dine Që 16 -vjeç ka njohur vështirësitë e...