Coronavirus: Zbulohet në Greqi nënvarianti i Omicron “Kraken” – Gjashtë raste

Katër raste u zbuluan në veri dhe dy në sektorin perëndimor të Atikës – Pse janë të shqetësuar shkencëtarët për llojin e ri
Nënvarianti Omicron, XBB 1.5, i njohur si ” Kraken “, u zbulua për herë të parë në Greqi, me gjashtë raste të regjistruara në Atikë.
Katër raste janë zbuluar veçanërisht në sektorin verior dhe dy në atë perëndimor të Atikës.
Nënvarianti filloi të përhapet me shpejtësi në Shtetet e Bashkuara. Javën e kaluar ajo përbënte 27.6% të rasteve të COVID-19 në SHBA, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Ky lloj është veçanërisht i përhapur në rajonet verilindore, ku përbën më shumë se 70% të rasteve të infeksionit. Vihet re se në dhjetor 2022 shtami i ri XBB.1.5 ishte përgjegjës për vetëm 1% të rasteve të COVID-19 në SHBA.
Sa i përket Kontinentit të Vjetër, nënvarianti është identifikuar në të paktën 15 vende.
Simptomat e infeksionit
Siç theksojnë profesorët e EKPA-së, rritja e transmetueshmërisë nuk do të thotë se simptomat e shkaktuara nga ky lloj i veçantë janë më serioze në krahasim me variantet e mëparshme.
Aktualisht, simptomat e infeksionit duket se janë të ngjashme me nënvariantet e mëparshme të llojit Omicron, megjithëse humbja e shijes apo edhe erës është më pak e zakonshme sesa në nënvariantet më të vjetra të Omicron.
Mundësia që nënvarianti i ri të shkaktojë një valë të mprehtë epidemiologjike infeksioneshCOVID-19 në një komunitet varet nga shumë faktorë, si niveli i imunitetit të tufës, aktivitetet njerëzore dhe masat për të parandaluar transmetimin e virusit, p.sh. përdorimi i maskës, siç theksojnë profesorët.
Ata theksojnë se masat për parandalimin e transmetimit të infeksioneve respiratore virale konsiderohen veçanërisht të rëndësishme, duke pasur parasysh shpërthimin e virusit të influencës dhe virusit respirator sincicial (RSV).
OBSH: Nënvarianti është më ngjitës, por jo më i rrezikshëm
Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) kishte lëshuar një vlerësim të shkurtër të rrezikut për nënvariantin e ri Omicron ChBB.1.5, në të cilin vlerëson se është më ngjitës dhe përhapet më shpejt se ato të mëparshmet, por nuk është më e rrezikshme.
Ai thotë se ndërsa HBV.1.5 ka rezistencë më të madhe ndaj antitrupave, nuk ka mutacione të njohura që shkaktojnë sëmundje më të rëndë Covid-19 te njerëzit sesa variantet dhe nënvariantet e tjera.
Nga ana tjetër, OBSH thekson se së bashku me BQ.1, BBB janë variantet me rezistencën më të madhe të antitrupave deri më sot. Prandaj, ai pret që bazuar në karakteristikat e tij gjenetike dhe vlerësimet fillestare të shkallës së rritjes së tij, BBB.1.5 ndoshta do të çojë në rritje të numrit të rasteve.

Shperndaje artikullin

Postimet e fundit

Më shumë si ky artikull
Të ngjashme

Reagojnë administratorët pas një proteste…(Video)

Nga Shpresa Dine Pas protestës së shitësve të mishit paraditen...

Shitësit e mishit në protestë për mosfunksionimin e thertores (Video)

Nga Shpresa Dine SARANDE/ Shitës të mishit në Sarandë janë...

Pak fjalë për të madhin Thoma Gjonin.(Video)

Nga Shpresa Dine Thomai ka qënë dhe mbetet një nga...

Me mjeshtrin e drurit, atje në Lefterohorin e largët, usta Bili, sot 92 vjeç(Video)

Nga Shpresa Dine Që 16 -vjeç ka njohur vështirësitë e...