Tempulli i kultit ilir në Butrint: Gjetja e re arkeologjike që ndryshon historinë e vendit të lashtë

- Advertisement -

Edhe pse Butrinti është një sit arkeologjik i njohur dhe i vlerësuar nga komuniteti akademik dhe turistët e huaj, ka ende disa gjëra që nuk dihen për këtë vend të lashtë. Në vazhdim do të shqyrtojmë disa nga këto gjëra:

  1. Përmasat e vërteta të qytetit të lashtë nuk janë ende të njohura. Megjithëse është bërë një sasi e madhe e punëve arkeologjike, shkencëtarët akoma nuk kanë arritur të përcaktojnë saktësisht sa ishte në fakt qyteti i lashtë i Butrintit. Në të vërtetë, ka ende zona në sit arkeologjik që nuk janë hulumtuar plotësisht.
  2. Ka disa gjetje arkeologjike që tregojnë se në Butrint ka pasur një tempull të posaçëm të kultit ilir. Në vitin 2009 u zbulua një statujë e madhe e një zonje ilire, e cila besohet se ka qenë pjesë e një tempulli të kësaj kulture. Kjo gjetje ka bërë që disa shkencëtarë të spekulojnë se ndoshta ka ekzistuar një tempull i posaçëm për kultin ilir në këtë vend të lashtë.
  3. Ka gjeturra të ndryshme që sugjerojnë se Butrinti mund të ketë qenë një vend i shenjtë për të gjithë kulturat e lashta që kanë bërë pjesë në historinë e tij. Në të vërtetë, ka disa shenja të cilat tregojnë se këtu kanë ekzistuar një varg tempujsh të ndryshëm, që shërbenin për të adhuruar zotërinj të ndryshëm.
  4. Është e mundur që Butrinti të ketë qenë një vend me një rëndësi edhe më të madhe se sa e njohim ne sot. Disa shkencëtarë sugjerojnë se Butrinti mund të ketë qenë një vend i rëndësishëm për tregtinë e qeramikave në periudhën e lashtë, dhe mund të ketë qenë një pjesë e rrugës së qeramikave që lidhte Egjeun me Mesdheun.

Këto janë disa prej gjërave që akoma nuk dihen rreth Butrintit, dhe që mund të sjellin ndryshime në kuptimin tonë të historisë së këtij vendi të lashtë. Me shpresën që kërkimet e ardhshme do të na japin më shumë informacion,

Shperndaje artikullin

Postimet e fundit

Më shumë si ky artikull
Të ngjashme

Reagojnë administratorët pas një proteste…(Video)

Nga Shpresa Dine Pas protestës së shitësve të mishit paraditen...

Shitësit e mishit në protestë për mosfunksionimin e thertores (Video)

Nga Shpresa Dine SARANDE/ Shitës të mishit në Sarandë janë...

Pak fjalë për të madhin Thoma Gjonin.(Video)

Nga Shpresa Dine Thomai ka qënë dhe mbetet një nga...

Me mjeshtrin e drurit, atje në Lefterohorin e largët, usta Bili, sot 92 vjeç(Video)

Nga Shpresa Dine Që 16 -vjeç ka njohur vështirësitë e...