Shqipëria nuk i njeh diplomat e universiteteve greke.

- Advertisement -

Në një kohë kur universitetet me famë botërore të Harvardit dhe të Kolumbisë po vijnë në Greqi, duke krijuar kurse pasuniversitare dhe universitare, paradoksi zbulohet se Shqipëria në fakt nuk njeh diploma të universiteteve greke , të cilat njihen nga vende si Franca, Anglia dhe Amerika. Vendi fqinj në thelb barazon diplomat greke me të tijat, të cilat janë tre vite studime, por, përkundrazi, njeh normalisht dhe pa asnjë problem tjetër burokratik diploma të Institucioneve të vendeve të tjera.
Siç mësohet ” THEMA “, kur e kuptoi kryesia e Ministrisë së Arsimit, nisën përpjekjet për zgjidhjen e çështjes pasi tashmë po ndërtohen “ura” shkencore mes universitetit grek dhe atij shqiptar, ndërsa dosjen përkatëse e trajton zv. Ministri i Arsimit Angelos Syrios. Greqia, nëpërmjet bashkëpunimeve, ndihmon në kuadrin e ekstroversionit Shqipërinë, e cila kërkon të gjejë vendin e saj në komunitetin akademik ndërkombëtar.

Megjithatë, Ministria Shqiptare e Arsimit nuk njeh ende diplomat e universiteteve greke, pasi Shqipëria korrespondon me 4 vitet e studimit në Greqi me vitin e tretë të studimit në Shqipëri, me rezultat që të diplomuarit e universiteteve greke të mos kenë akses në tregun e punës. Të diplomuarit e universiteteve greke mund të marrin një diplomë vetëm nëse vazhdojnë studimet në një institucion universitar në Shqipëri pasi diplomat 4-vjeçare greke njihen si korresponduese me bachelorin 3-vjeçar shqiptar. Ka interes të madh për zgjidhjen e çështjes si nga pala greke ashtu edhe nga ajo shqiptare. Takime të përsëritura janë zhvilluar së fundmi për të hequr pengesën dhe për të njohur diplomat e Universiteteve greke në Shqipëri dhe mbajtësit e tyre për të kërkuar punë në lëndën e tyre shkencore. Ministria e Arsimit dhe Ambasada Greke në Tiranë janë shumë të interesuara. Zyrtarisht janë marrë të gjitha veprimet e nevojshme, ndërkohë që zoti Syrigos po bashkëpunon shkëlqyeshëm për këtë çështje me ambasadoren e Shqipërisë në Athinë, Luela Hajdaraga, me të cilën u takua së fundmi.

Ministritë e Arsimit të Greqisë dhe Shqipërisë kërkojnë ta zgjidhin problemin nëpërmjet sistemit të krediteve, pasi Shqipëria ka 180 kredite në studimet universitare trevjeçare, e ndjekur nga ajo pasuniversitare për një ose dy vjet. Greqia jep 240 kredite për ata që përfundojnë studimet katërvjeçare. Dhe e gjithë kjo ndërkohë që ka interesim të studentëve për studime, kryesisht nga shqiptarët që duan të bëjnë studime universitare dhe pasuniversitare në Greqi por edhe nga grekët që kryejnë studime pasuniversitare në Shqipëri, pengesa në lidhje me njohjen e diplomave katërvjeçare të universiteteve greke, nga Shqipëria kufizon ekstroversionin e Universiteteve fqinje, por gjithashtu krijon prapambetje akademike për titullarët grekë që kthehen në Shqipëri. Ministria e Arsimit po punon për njohjen e diplomave të institucioneve universitare greke nga Ministria shqiptare e Arsimit, siç thotë për “ TEMA” zëvendësministri kompetent i Arsimit, Angelos Syrigos. Ka çështje që duhen zgjidhur nga të dyja ministritë e Arsimit për të nisur programet e përbashkëta të studimit, gjë që e dëshirojnë të dyja palët. Shqipëria korrespondon me 4 vitet e studimit në Greqi me vitin e 3-të të studimit në Shqipëri me rezultat që të diplomuarit grekë të mos kenë akses në tregun e punës. Sipas të dhënave të Ministrisë së Arsimit, argumenti i Shqipërisë është se diplomat greke 4-vjeçare vendosen në nivelin 6 të Kornizës Kombëtare të Kualifikimeve Greke. Niveli 6 në Shqipëri është bachelor 3-vjeçar, kështu që diplomat 4-vjeçare greke njihen si bachelor ekuivalent shqiptar 3-vjeçar. Paradoksi është se ndërsa shqiptarët i përgjigjen studimit 4-vjeçar me 3, Greqia (nëpërmjet DOATAP) barazon studimin 3 + 1 në Shqipëri (bachelor + 1 vit bachelor) me 4 vjet studim në Greqi. Në Shqipëri, sipas të dhënave, mbajtësit e diplomave 3 + 1 vjet kanë të drejtë pune. Sipas ligjit shqiptar, kreditet që i korrespondojnë diplomave universitare shqiptare janë 180 (për 3 vitet universitare) dhe 60 kredite për një vit pasuniversitar dhe 120 për 2 vitet pasuniversitare.

Përkatësisht, diplomat greke japin 60 kredite në vit. Pra, edhe nga pikëpamja e Krediteve Evropiane (ECTS) diplomat greke 4-vjeçare duhet të njihen në Shqipëri si diploma 3 + 1 vite studimi. Me fjalë të tjera, ekziston një çështje e qartë e korrespondencës në bazë të kredive ECTS. Sipas informacioneve, në Shqipëri ka një vendim gjykate që justifikon një mbajtës të diplomës greke me argumentin e krediteve të mjaftueshme akademike. Njohja e diplomave greke do të ndihmonte shumë shtetas shqiptarë të diplomuar nga universitetet greke të kthehen në atdheun e tyre dhe të kenë akses në tregun e punës, duke rritur përkatësisht interesin e kandidatëve shqiptarë për të studiuar në vendin tonë. Protokollet e bashkëpunimit janë nënshkruar në të kaluarën mes universiteteve shqiptare dhe atyre greke, p.sh. Universiteti “Eqerem Çabej “ i Gjirokastrës, Universiteti i Tiranës dhe “Ismail Qemali” në Vlorë me Universitetet e Janinës, EKPA dhe AUTH. Sidomos Universiteti i Janinës është lider në bashkëpunimet dhe aktivitetet me Universitetet e Shqipërisë. Në Shqipëri ka tre universitete me departamente të gjuhës greke, Universiteti i Tiranës, Universiteti i Gjirokastrës dhe Logos (Universiteti i Kryedioqezës së
Tiranës

Shperndaje artikullin

Postimet e fundit

Më shumë si ky artikull
Të ngjashme

Reagojnë administratorët pas një proteste…(Video)

Nga Shpresa Dine Pas protestës së shitësve të mishit paraditen...

Shitësit e mishit në protestë për mosfunksionimin e thertores (Video)

Nga Shpresa Dine SARANDE/ Shitës të mishit në Sarandë janë...

Pak fjalë për të madhin Thoma Gjonin.(Video)

Nga Shpresa Dine Thomai ka qënë dhe mbetet një nga...

Me mjeshtrin e drurit, atje në Lefterohorin e largët, usta Bili, sot 92 vjeç(Video)

Nga Shpresa Dine Që 16 -vjeç ka njohur vështirësitë e...