ME FERMERËT E VURGUT, reportazh nga Sofo Mekshi

-Fotoreportazh përmes shifrave dhe fakteve –
-Në fushat e territorit të Bashkisë , Sarandë, mbillen rreth 1500 hektarë me misër, prej të cilave merret afërsisht ,13-15.000 ton misër kokërr në çdo vit bujqësor.
-Aktivitetin e prodhimit të misrit e ushtrojnë rreth 100-120 fermerë nga fshatrat: Gjashtë, Metoq, Shelegar
Çukë dhe Berdenesh.
-Secili prej tyre mbjell me misër, nga 50 deri 130 hektarë tokë.
-Rendimenti maksimal i misrit të realizuar, këto vitet e fundit
arrin nga 110 deri 140-150 kv/ha,nga 70-80 kv/ha që merrej para viteve ’90,nga ish Ndërmarrja e Vurgut.
Çdo fermer, ka krijuar Njësinë e Mekanizuar të Prodhimit Bujqësor, në përbërje të të cilës ka makineritë e plugimit, diskimit, frezimit, plehrimit, ujitjes, spërkatjes kundër dëmtonjësve deri tek Zetorët dhe autokombajnat Forstrit.
-Kooperimi dhe shkëmbimi i makinerive me njeri-tjetrin, janë një dukuri e zakonshme. Kujtojmë me këtë rast faktin që para viteve ’90, kombajnat për korrjen e misrit dhe të grurit, vinin nga rrethet e gjithë vendit, si nga Myzeqeja dhe nga Korça.
– Të ardhurat vjetore të realizuara prej fermerëve, nga shitja e misrit ,arrijnë deri në 10 milion euro.
-Biznesi i prodhimit të misrit zhvillon dhe ushqen, disa bisnese të tjera prodhuese dhe ndihmëse. Kështu, në këtë territor bujqësor, me misër ushqehen : 20 mijë krerë bagëti të imta.
– 2000 krerë lopë qumështi.
– 500 krerë derra për mish.
– 5000 krerë pula për vezë(në kompleksin, afër liqenit të Butrintit.)
-Rreth 85 përqind e misrit të prodhuar, shkon si ushqim për kafshët, ndërsa 15 përqind shkon në Industrinë ushqimore e përpunuese,kryesisht jashtë rajonit tonë
-Në Metoq e Gjashtë, janë ngritur dhe ushtrojnë veprimtarinë ndihmëse për fermerët, Shërbimi i Mbrojtjes së Bimëve, me specialistë të aftë dhe me përvojë të gjatë.
-Shërbimi i furnizimit me plehra kimike dhe organike.
-Magazina të grumbullimit dhe të shitjes së misrit kokërr. -Njësi të shërbimeve teknike dhe elektromekanike.
– Pika të shitjes së karburanteve, lubrifikanteve dhe pjesëve të këmbimit.
– Pë ujitjen, kullimin dhe infrastrukturën bujqësore, këtë vit u investuan rreth 60 milion lekë, nga transferta e pakushtëzuar e Qeverisë dhe rreth 20 milion nga fondet e Bashkisë Sarandë .
-Rreth 90 përqind e sipërfaqeve të tokave që mbillen me misër dhe me kultura foragjere, ujiten me rrjedhje të lirë nga lumi i Bistricës, duke lehtësuar punën e fermerëve dhe ul kostot e prodhimit bujqësor.
-Gjatë sezonit të prodhimit bujqësor, u sigurohet punë rreth 500 punëtorëve , kryesisht nga rrethet e tjera të vendit.
Me dashuri dhe respekt për fermerët e Vurgut:
Sofokli Mekshi

Shperndaje artikullin

Postimet e fundit

Më shumë si ky artikull
Të ngjashme

Reagojnë administratorët pas një proteste…(Video)

Nga Shpresa Dine Pas protestës së shitësve të mishit paraditen...

Shitësit e mishit në protestë për mosfunksionimin e thertores (Video)

Nga Shpresa Dine SARANDE/ Shitës të mishit në Sarandë janë...

Pak fjalë për të madhin Thoma Gjonin.(Video)

Nga Shpresa Dine Thomai ka qënë dhe mbetet një nga...

Me mjeshtrin e drurit, atje në Lefterohorin e largët, usta Bili, sot 92 vjeç(Video)

Nga Shpresa Dine Që 16 -vjeç ka njohur vështirësitë e...